10 põhilist detaili, mis peaksid olemas olema Skandinaavia stiilis kodusisustuses

Kas soovid endagi kodus luua Skandinaavia hõngu? Põhjamaine disain on uhkelt leidnud tee paljudesse Eesti kodudesse, kuid see pealtnäha lihtsakoeline disainisuund võib olla üsna keeruline, eriti, kui soovid oma kodu täielikult sisustada vastavas stiilis. Seepärast teeme kiire ülevaate 10 olulisest disainielemendist, mida peaksid järgima ka oma kodu sisustades.

1. Maha ei panda suuri vaipu

Tõsi, talviselt külma ilmaga pole eriti mõnus astuda palja jalaga külmale parketile. Vaibad ei ole aga Skandinaavia stiilis eriti populaarsed – selle asemel kasutatakse hoopis puitpõrandat ning välditakse vaipade kasutamist. Seejuures ei kasutata absoluutselt suuri vaipu, mis katavad kogu põranda.

Ainsad vaibad, mida kasutatakse, on väiksemad lambanahad, mis asetatakse strateegiliselt, kuid ka nendega ei tasu üleliia palju pingutada – piisab vaid paarist väikesest vaibast üle kogu maja.

2. Värvitoonid olgu heledad

Arvestades, et Eestis on pea pool aastat üsna hämar, on eriti oluline oma kodu sisustuses tegutseda strateegiliselt. Hämara ilma tõttu on Skandinaavia stiilis sisekujundus heledates värvides, et muuta ruumid võimalikult eredateks. Üldiselt jäädaksegi täiesti valge tooni juurde ning seda rõhutatakse vahel mõningate neutraalsete ja pastelsete toonidega. Mitte midagi tumedat ega ülemäära eredat.

3. Puit kõikjal

On üsna laialdaselt tuntud tõde, et Skandinaavlased jumaldavad puitu. Seda on ju Põhjamaades lademetes!

Puitu armastatakse ka Skandinaavia disainis – sellest valmistatakse põrandaid, mööblit ja isegi peeneid sisekujunduselemente. Mida heledam puit, seda parem, seetõttu ei leia Skandinaavia disainist niivõrd palju tamme, selle asemel kasutatakse hoopis heledat puitu nagu kask.

4. Minimalistlik ja selgejooneline

Kui asi puudutab Skandinaavia disaini, siis see on sama otsekohene ja lihtne nagu Skandinaavia inimene ise. Üleküllastumine ja rohked detailid ei kuulu Skandinaavia disaini juurde. Selle asemel on kõik detailid, alates arhitektuurist kuni riiete ja kodusisustuseni Skandinaavia disaini puhul väga lihtsakoelised ja selgejoonelised. Mööbel on sirge, mitte peenutsev, majad ei ole täis nikerdusi ega muud taolist. Lihtsuses peitub võlu – see lause kehtib Skandinaavia disaini puhul just eriti hästi.

5. Vähe asju

Skandinaavia inimesed ei peenutse ega ürita endale kokku ajada võimalikult palju kraami – Skandinaavia kodud on üldiselt olnud ka üsna väikesed, mistõttu pole puhtalt ruumi puuduse tõttu olnud üleliigsete asjade omamine mõistlik.

Isegi, kui tänapäeval on kodud suuremad, on sama asjade vähesuse põhimõte kandunud moodsasse Skandinaavia elustiili. Skandinaavia disainis pole ruumi üleliigsetele asjadele – näiteks ei näe Põhjamaise stiiliga sisekujunduses ühtegi üleliigset nipsasjakest.

6. Ruum võib olla üsna tühi

See võib küll tunduda imelik, kuid Skandinaavia stiilis kodu rajamisel tuleb harjuda sellega, et suur osa seina- või põrandapinnast ongi tühi. Iga nurka ja riiulipealset ei pea täitma asjadega. Skandinaavia disainis ei kardeta tühja pinda – see on tervitatav. Sisekujundus on võimalikult minimalistlik ning ei ürita täita ruumi asjadega. Mida vähem asju, seda parem!

7. Isegi mänguasjad olgu lihtsad

Skandinaavia disaini mõjutusi leiab isegi mänguasjadest, kuid ka sel puhul on tooted lihtsakoelised ja praktilised. Põhjamaise disainiga mängutubadest leiab tihtipeale puidust mänguasju või tekstiilitoodetest valmistatud väikeseid telke. Lõbutsemiseks ei ole ju alati vaja uhkeid roboteid!

8. Lase loomulikul valgusel särada

Kuna suur osa aastast on niivõrd pime, on eriti tähtis lasta naturaalsel valgusel teha oma imetööd. Skandinaavia disainis ei kasutata väga palju kardinaid, seejuures välditakse ennekõike pakse kardinaid ning valitakse pigem lihtsad rulood. Mis puudutab aknaklaasi ennast, siis see võiks samuti olla lihtne läbipaistev klaas, mis laseb valgusel võimalikult hästi tuppa tulla.

9. Too tuppa natuke rohelust

Nagu võid juba mõista, siis loodusel ja loomulikkusel on Skandinaavia disainis suur roll. Ehkki erksaid värve üritatakse vältida, on oma osa taimedel. Too tuppa pisut erksust, kasutades kauneid rohelisi taimi, mis annavad toale kena loomuliku sära. Ühes ehtsas Skandinaavia kodus on taimi kohe küllaga!

10. Tekstiilid on olulised

Kes on käinud Jyskis, oskab selle punktiga hästi samastuda. Ehkki Skandinaavia disain on väga lihtsakoeline, meeldib põhjamaalastele kasutada tekke, patju ja muid tekstiilitooteid, et muuta kodu õdusamaks. Seejuures ei tuleks ka patjadega liialdada – piisab vaid mõnest padjast, mis annavad kodule ühtaegu nii funktsionaalsust kui ka muudavad kodu soojemaks ja mõnusamaks.

Lisa kommentaar